Je kent dit gevoel vast wel … je bent een emotionele film aan het kijken en opeens krijg je het gevoel alsof er een brok in je keel zit? Of wanneer je iets heftigs hebt meemaakt … het lijkt alsof je even niet kunt praten, omdat al die emotie zich in je keel vastzet? Maar ook wanneer je langere tijd gestrest bent terwijl je het misschien niet eens doorhebt, maar je wel dat rare gevoel in je keel hebt? Dat gevoel dat je dan in je keel hebt noemen we globusgevoel en is een veel voorkomende, maar gelukkig meestal onschuldige klacht.
Veel mensen die bij mij in de praktijk komen hebben het gevoel alsof er ‘iets’ in de keel zit, wat niet kan worden weggeslikt. Dit globusgevoel wordt omschreven als het gevoel alsof er een band om je keel zit, of dat er een graatje of korreltje in de weg zit. Meestal wordt het omschreven als het hebben van een brok in de keel. Dit brok- of globusgevoel is meestal net achter of aan de zijkant van het strottenhoofd te voelen. Omdat je dat ‘iets’ in je keel wil weghebben heb je de neiging om te schrapen, kuchen of extra vaak te slikken. Het lijkt alsof je teveel slijm in je keel hebt of dat er een graatje in de keel zit. Ook kan het zijn dat je keel wat pijnlijk of branderig aanvoelt, het slikken kan door het globusgevoel bemoeilijkt worden, de stem kan hees gaan klinken, je kan last hebben van kriebelhoest en het ademen kan moeizaam verlopen.
Het gevoel van een brok in de keel is over het algemeen gelukkig onschuldig van aard en naar schatting krijgen jaarlijks zo’n 10.000 mensen in Nederland te maken met een globusgevoel. Het hebben van een globusgevoel kan bij iedereen voorkomen, maar in de praktijk komt het vooral voor bij jongvolwassenen en iets vaker bij vrouwen dan bij mannen. Globusklachten hebben meestal geen lichamelijke oorzaak. Verhoogde spieractiviteit of gevoeligheid van de slokdarm (reflux), sterke emotie zoals angst, verdriet of woede, aanhoudende stress, herhaald slikken of door een versnelde en hoge ademhaling, verkeerd stemgebruik en overmatig kuchen en keelschrapen zijn oorzaken die veel voor komen.
Het gevoel dat er teveel slijm in je keel zit kan heel reëel zijn. En kuchen of schrapen kan het echt verlichten. Het vervelende is alleen dat je door het schrapen je keel irriteert. En wat doet geïrriteerd weefsel? Slijm afscheiden! En zo kom je in een vicieuze cirkel, waar je niet zomaar weer uitkomt.
In ieder geval stoppen met kuchen en schrapen! Neem een slokje water, zuig op een dropje. Soms kun je het slijm wegkrijgen door een keer te slikken met je neus dicht. Daardoor ontstaat er een vacuüm waardoor het slijm omhooggetrokken wordt. Dit slijm kan je vervolgens weer wegslikken (met je neus open). Nog een eenvoudige maar krachtige oefening die globusklachten en soms ook de kriebelhoest kan verhelpen is gapen. Tijdens het gapen beweegt je strottenhoofd omlaag, waarbij de spieren die zich aanspannen tijdens spreken en slikken worden ontspannen.
Blijven de klachten bestaan dan hangt het wellicht samen met verkeerd stemgebruik of teveel spanning in de keel. Het kan dan verstandig zijn om bij een logopedist langs te gaan. Een gespecialiseerde logopedist kan met zachte manuele technieken de spieren in het hoofd/halsgebied behandelen, waardoor de spanning afneemt (Manuele Facilitatie van de Larynx). Daarnaast krijg je adviezen en oefeningen om zelf de keel- en halsspieren te leren ontspannen. Wanneer het brokgevoel samengaat met stemklachten zal de logopedist hulp bieden door een goede stemtechniek aan te leren. Belangrijke aspecten in de therapie zijn ademhaling, een ontspannen stemgebruik en een goede lichaamshouding.
Een eenvoudige methode om de keel te ontspannen is de methode Lax Vox, een makkelijk aan te leren techniek waarbij gebruik gemaakt wordt van een flesje water en een siliconen slang. De techniek is simpel zelf te leren via de online video training. Wil je liever onder begeleiding oefenen? Via mijn website kun je zelf een (eenmalige) afspraak inplannen. Eerst even sparren? maak dan een afspraak voor een adviesgesprek!