Manuele Larynx Facilitatie (MLF)

Manuele Facilitatie van de Larynx (MLF)

Manuele Larynx Facilitatie (MLF) is een subtiele massage van de spieren vrondom het stemapparaat (de larynx). Hierdoor ontspannen de spieren. Veel stem- en /of keelklachten gaan namelijk gepaard met te veel spanning in de spieren in en rondom het strottenhoofd. Speciale manuele technieken zijn goed toepasbaar voor dit gebied om een te veel aan spanning in deze spieren te herkennen en te verminderen of op te heffen.

Door het stretchen, rekken en masseren van de spieren van de nek, hals, schouders en mondbodem ontspannen de spieren, waardoor de stem vrijer kan gaan klinken. De stem gaat minder gespannen klinken en heesheid neemt af. Ademen en slikken gaat makkelijker. Het gevoel dat er iets in de keel zit, ook globusgevoel genoemd, verdwijnt. Deze massage is zeer geschikt voor sprekers en zangers. Manuele Larynx Facilitatie maakt deel uit van behandelingen maar kan ook als losse massage geboekt worden.

Aanvullend aan deze opleiding volgde ik de opleiding Osteopathie van de stem bij de Engelse osteopaat Jacob Lieberman die ook wel ‘the voice doctor’ genoemd wordt. Bij acteurs en zangers, wereldwijd, is zijn behandeling bij stemproblematiek bekend. In Nederland hebben zangers als Marco Borsato en Angela Groothuizen  al ervaren hoe effectief een osteopathische behandeling voor de stem kan zijn.

Je stem beïnvloedt in grote mate je gevoel, je gedrag en hoe je communicatie is met je omgeving. Als we onder spanning staan verhoog je ook letterlijk de spierspanning in je lichaam, we klemmen onze kaken, je keel zit dicht, je borstkast voelt strak. Daarnaast vermindert de kwaliteit van het bindweefsel door de langdurige aanwezigheid van de stresshormonen in het lichaam. Hierdoor ben je meer vatbaar voor blessures, vermindert je afweersysteem en liggen infecties op de loer. Verminderde kwaliteit van het slijmvlies (=bindweefsel) in de mond, keel en hals heeft direct invloed op de kwaliteit van je stemgeluid.

Het strottenhoofd is een zeer dynamisch orgaan in de hals. Via allerlei spieren heeft het strottenhoofd verbinding met je onderkaak, schedel, borstbeen, sleutelbeen en ribben. De positie van het strottenhoofd is belangrijk omdat het onderdeel is van de mechanismen die de intonatie en resonantie regelen. Tevens staat het strottenhoofd onder grote invloed van de houding. De halswervelkolom is het meest mobiele deel van onze wervelkolom, de plaats waar de meeste compensatie van functiestoornissen kunnen plaatsvinden. Verandering in spierspanning in het nek, hals en schoudergebied hebben direct invloed op de stemfunctie.

Dat de stem in grote mate beïnvloed wordt door de psyche en emoties blijkt wel uit het grote aantal uitdrukkingen die we gebruiken zoals een brok in de keel hebben, je tranen wegslikken. Als we veel te verduren hebben zeggen we ook wel dat we veel te slikken hebben.

Veel functiestoornissen in het lichaam hebben dus direct of indirect invloed op de stemfunctie. Hieronder volgen een aantal mogelijkheden waarbij osteoathie van de stem ingezet kan worden.

  • Ademproblemen (astma, hyperventilatie, COPD)
  • Kaakklachten (klemmen, knarsen)
  • Stemproblemen (heesheid, pijn bij praten, verminderd bereik)
  • Globusklachten (het gevoel dat er iets in de keel zit)
  • Slikproblemen
  • Veelvuldig kuchen