Boek

Adembenemend

Een brok in de keel, kikker in de keel, iets beneemt je de adem, de adem stokt. Op het moment dat je niet meer vrijuit kunt ademen blokkeert de stem of het spreken. Je slaat dicht of rent het liefst van het podium af. Hoe werkt spanning op de adem, het spreken, zingen en musiceren? Waarom werken wij eerst aan een degelijke basis voor houding, adem en stem? Dit boek geeft compact uitleg hoe de adem werkt onder spanning, wanneer je blokkeert en wat je dan het beste kunt doen. Er zijn veel praktische oefeningen en tips opgenomen zodat je snel zelf aan de slag kunt met vrijuit spreken, ontspannen presenteren, musiceren en acteren.

Dit boek is geschreven voor mensen met klachten zoals: stemklachten, heesheid, pijn in de keel, het gevoel dat er iets in de keel zit, slikklachten, spanningsgevoel in de keel, stotteren, onverstaanbaar spreken, podiumangst, spreekangst, overmatig boeren, hikken of verslikken. Acteurs, managers, politici die in het openbaar spreken en presenteren, solozangers, koorleden, toneelspelers en leerkrachten.

Hoofdstukken

 1. Adem, spanning en ontspanning
 2. Adem en Spreken
 3. Adem en Stem
 4. Adem en Stotteren
 5. Adem en Presenteren, Musiceren en Acteren
 6. Adem en Boeren, Winden, Hikken, Verslikken en Hoesten

Reviews Adembenemend

 • Tjonge wat een geweldig bruikbaar en inspirerend boek!! Echt een aanvulling voor mijn behandelingen en goede informatie en oefeningen voor mijn cliënten. Dank jullie wel voor de tijd, de inzet en het enthousiasme wat duidelijk te merken is tijdens het lezen van dit boek. Het ademt passie voor de adem!
  Jolijn
 • Ik vind het boek fantastisch voor de logopedische praktijk. Veel herkenning, makkelijk leesbaar, goed opgebouwd, leuke tekeningen en heel praktisch!
  Stephanie
 • Ik ben heel blij met de aanschaf van het boek adembenemend. Het is prettig geschreven, in duidelijke taal en daardoor ook zeer geschikt voor mensen die minder ervaring, kennis en scholing hebben gevolgd op het gebied van adem en spraak. Er staan leuke en goede oefeningen in. Heel fijn om zelf aan de slag te gaan en erg volledig. Ik raad dit boek zeker aan, aan mijn collega's logopedie, maar ook aan mensen die meer willen weten van adem en stem!
  Jisca
 • Met heel veel plezier heb ik jullie boek gelezen. Dat had ik al veel eerder moeten doen! Fijne schrijfstijl en opzet, goede voorbeelden, zaken goed uitgelegd. Zeker ook nog wat van geleerd.
  Ilse
 • Nog los van de inhoud: mijn eerste indruk van het boek is alleen al heel positief qua lay-out! Die nodigt uit tot lezen door de korte stukjes, opvallende titels, goede regelafstand en bladindeling. En geweldig met de QR-codes en vrolijke tekeningen!
  Jolanda Grevink
 • Ben zelf vaak mijn stem kwijt. Nooit geweten dat spanning zoveel invloed kan hebben op je adem en dus op je stem! Super dat er zoveel oefeningen in staan die je met een QR code op je telefoon kan beluisteren.
  Djoeke
 • Dank voor dit geweldige boek. Het leest gemakkelijk, bevestigt mij in de dingen die ik al doe en geeft me weer nieuwe inzichten en prikkels. Ik ben er heel blij mee en raad 'm mensen zeker aan!
  Hanne
 • Hele herkenbare situaties worden in dit boek beschreven met zeer veel praktische tips in een prettig geschreven stijl.
  Jolanda