Ik zie steeds vaker volwassenen met een beugel. Super natuurlijk, we worden allemaal blij van een mooie glimlach! Vaak wordt de beugel aangemeten in verband met een open- of overbeet. En na een jaar of twee een beugel gedragen te hebben, mag deze er eindelijk uit. Superblij ben je met het resultaat, je tanden staan keurig op een rijtje! Maar na een maand of drie begin je veranderingen op te merken, het lijkt wel of je tanden minder recht gaan staan en er weer een opening ontstaat aan de voorkant of tussen je kiezen. En dat kan goed zijn, want je tanden willen het liefst terug naar de positie waar ze vandaan komen. Dat noemen we relaps. Wat veel mensen niet weten is dat zo’n afwijkende gebitsstand niet vanzelf ontstaat.
Waardoor komt relaps?
Een open- of overbeet hangt meestal samen met een afwijkende tongligging in rust, bij spreken en slikken. De tong is een zeer sterke spier en wanneer de functie van de tong niet goed is drukt de tong elke keer dat je praat of slikt ( en dat doe je zo’n twee keer per minuut!) tegen de tanden of zelfs tussen de tanden door. De beugel zal je tanden prachtig op een rij krijgen. Maar wanneer je niet ook de schadelijke mondgewoonten aanpakt, zullen de tanden – wanneer de beugel eruit is – weer terug wandelen naar hun oude positie.
Wat is een goede tongpositie?
In rust:
De tong ligt bovenin de mond, met de tongpunt net achter de boventanden en de zijkanten van de tong binnen de kiezen van de bovenkaak. De hele tong ligt zo tegen het gehemelte aan. De lippen zijn in rust altijd gesloten! Lees hier meer over in mijn blog Doe je mond dicht!
Bij spreken:
Er zijn 6 (of 7 als je de /r/ met de tongpunt zegt) klanken die je hoort te maken met de tongpunt áchter de boventanden. Dat zijn de /l/, /n/, /t/, /d/ /s/ en /z/.
Bij slikken:
Vanuit de rustpositie wordt de tong steviger aangezogen tegen het gehemelte. Daardoor wordt wat er op de tong ligt naar achteren verplaatst en dat wordt vervolgens doorgeslikt, terwijl de tong verder niet van plaats verandert.
Heb je twijfels?
Heb jij een beugel en twijfel je eraan of je tongpositie goed is?? In mijn gratis gids over afwijkende mondgewoonten lees je nog veel meer tips. Doe jezelf een plezier, voorkom relaps, en maak een maand of drie voor de beugel eruit gaat een afspraak met een logopedist die werkt werkt volgens de OroMyoFunctionele Therapie (OMFT). Die kan bekijken hoe de functie van de tong is en je helpen deze goed te krijgen, zodat de tanden ook op hun nieuwe plek zullen blijven als de beugel er weer uit is! Wil een afspraak maken om aan je mondgewoonten te werken? Via mijn website plan je eenvoudig zelf een online afspraak met me in. Je kunt ook een afpsraak inplannen voor een gratis adviesgesprek van 15 minuten!