Wat is globusgevoel?

Wat is globusgevoel?

Veel mensen die bij mij in de praktijk komen hebben het gevoel alsof er ‘iets’ in de keel zit, wat niet kan worden weggeslikt. Het gevoel van een brok in de keel. Dit brok- of globusgevoel zit meestal ter hoogte van het strottenhoofd.

Omdat je dat ‘iets’ in je keel wil weghebben heb je de neiging om te schrapen, kuchen of extra vaak te slikken. Het lijkt alsof je teveel slijm in je keel hebt of dat er een graatje in de keel zit. Ook kan het zijn dat je keel wat pijnlijk of branderig aanvoelt. Daarnaast kan je stem ook schor of hees klinken.

Wat voel je bij globusklachten?

Globusgevoel komt vaak voor. Veel patiënten zijn hierover ongerust. Meestal is het een onschuldig probleem. Mogelijke klachten hierbij kunnen zijn:

  • een slijmprop in de keel die niet weggeslikt kan worden
  • een gevoel dat er een graat of een korreltje in de keel zit
  • een branderige, pijnlijke of geïrriteerde keel.

Het brokgevoel zit meestal ter hoogte van het strottenhoofd. Er ontstaat dan de neiging om steeds te schrapen, te kuchen of te vaak te slikken. Hierdoor kan extra slijm worden geproduceerd.

We spreken van een brokgevoel als er géén lichamelijke afwijking wordt gevonden die de klachten kan verklaren. Als er wel een lichamelijke aandoening is, dan uiten de klachten zich tijdens de maaltijd en kan de stem schor of hees zijn.

Oorzaken globusgevoel

Het globusgevoel kent een aantal oorzaken. In de meeste gevallen (23-68%) is irritatie door terugstromen van maagzuur (reflux) de oorzaak. Een andere bekende oorzaak is verhoogde spierspanning in de bovenste kringspier van de slokdarm. Ook kan het brokgevoel het gevolg zijn van een vergrote tongamandel. Deze zitten achterop de tong en zijn er voor de afweer in de keel.

Globusklachten kunnen ook veroorzaakt worden door een verhoogde spanning van de spiertjes van het strottenhoofd. Bij verkeerd gebruik van de stem wordt een deel van deze spiertjes overbelast waardoor een brokgevoel ontstaat. Mensen met een brokgevoel hebben vaak de neiging om hun keel te schrapen, maar dit kan de klachten juist verergeren, omdat hierdoor de spierspanning in de keel toeneemt.

Ook kan een chronische keelontsteking prikkeling van het slijmvlies in de keel veroorzaken. Dit kan bijvoorbeeld komen door neus- en neusbijholte problemen, prikkelende stoffen of droge lucht. Roken, alcohol en koffie of prikkelende stoffen zoals drop, pepermunt en chocolade kunnen deze klachten in stand houden. Stress en emotionele problemen kunnen ook bijdragen tot het globusgevoel. In het dagelijks leven kennen we allemaal dat gevoel bij een sterke emotie, “een brok in de keel”.

Veel mensen maken zich er bij een globusgevoel zorgen over of er misschien  een kwaadaardige afwijking is in de keel. Gelukkig komt keelkanker maar zelden voor. Alleen als je langdurig rookt of overmatig alcohol gebruikt, heb je een sterk verhoogde kans op een kwaadaardige aandoening van het keelslijmvlies, de slokdarm of het strottenhoofd. Heb je naast het brokgevoel klachten als oorpijn, moeite met eten, stemverandering of afvallen, dan is het belangrijk snel een uitgebreid onderzoek aan te vragen.

Globusklachten zijn gelukkig meestal onschuldig en hebben over het algemeen geen lichamelijke oorzaak. 

Wat kun je aan het globusgevoel doen?

Globusklachten zijn meestal goed te behandelen. Vaak is de geruststelling dat er niets ernstigs aan de hand is al voldoende om de klachten te laten verdwijnen. Reflux van maagzuur kan worden behandeld met maagzuurremmende tabletten. Logopedie kan helpen om de spanning van de spiertjes van het strottenhoofd te verminderen. Bijvoorbeeld door Manuele Facilitatie van de Larynx of Lax Vox. Irritatie van de keel kan vermeden worden door koffie en alcohol te beperken en te stoppen met roken. Ook is het beter om kuchen en schrapen te vermijden. Chronische hoestklachten kunnen behandeld worden middels het SPEICH-C programma.

Tenslotte

Wanneer klachten hebt die langer dan 2 weken duren, ga dan altijd naar je huisarts. Deze zal bepalen of hij denkt dat het nodig is om naar de KNO-arts te gaan.

Merk je bij jezelf dat je de neiging hebt teveel spanning op te bouwen tijdens het spreken of zingen? Ik ontwikkelde een online training Lax Vox waarin je leert hoe je je keel door te bubbelen met een slangetje in een flesje water kunt ontspannen.

Je kunt natuurlijk ook mijn gratis gids Hoe houd je je stem gezond downloaden of een afspraak met me inplannen via de website.