Mensen melden zich over het algemeen niet bij me aan omdat ze aan hun ademhaling willen werken. Ze melden zich aan omdat ze klachten hebben die mogelijk verband houden met een niet optimale manier van ademen. Wat zijn dan die klachten waarom mensen zich bij mij aanmelden en wat is het verband met de adem?
Stemklachten
Adem en stem zijn nauw met elkaar verbonden. Een gezonde manier van ademen kan de stem ondersteunen en helpen bij het voorkomen van stemproblemen. Een goed gecontroleerde ademhaling zorgt voor voldoende luchtstroom om de stembanden op de juiste manier te laten trillen en helpt om een heldere, krachtige stem te produceren zonder te veel spanning op de stembanden. Op die manier wordt de stem minder belast en wordt het risico op overmatige spanning, schreeuwen of geforceerd spreken, wat kan leiden tot wat kan leiden tot stemproblemen zoals heesheid, stemvermoeidheid en stembandletsels, verminderd. Een ontspannen ademhaling kan bijdragen aan algemene ontspanning en stressvermindering, wat belangrijk is voor het voorkomen van spanning en stressgerelateerde stemproblemen. In mijn eBook Hoe houd je je stem gezond lees je hier nog veel meer over.
Spanningsklachten
Bij stress of spanning kan je ademhaling veranderen. Vaak wordt de ademhaling oppervlakkiger, sneller en hoger in de borst, wat kan leiden tot een verstoorde balans tussen zuurstof en koolstofdioxide in het lichaam. Dit kan lichamelijke spanningen veroorzaken, zoals spierspanning, hoofdpijn en een verhoogde hartslag. Ademhaling en spanning beïnvloeden elkaar in een vicieuze cirkel. Gespannen zijn kan leiden tot een verstoorde ademhaling, en een verstoorde ademhaling kan op zijn beurt spanning veroorzaken. Dit kan leiden tot een negatieve spiraal waarin de spanning en het verkeerde adempatroon elkaar blijven versterken. Aan de andere kant kan bewuste, diepe en ontspannen ademhaling helpen bij het verminderen van spanningsklachten. Diepe ademhaling activeert het parasympathische zenuwstelsel, dat verantwoordelijk is voor ontspanning en herstel. Hierdoor kan ontspannen ademhalen bijdragen aan het verminderen van stress en spanning in het lichaam. Adem- en ontspanningsoefeningen dragen bij tot het ontwikkelen van zelfregulatievaardigheden, waarbij je bewust controle hebt over je ademhaling en daardoor beter in staat bent om met spanning om te gaan. Dit kan je helpen om beter te reageren op stressvolle situaties en spanningsklachten te verminderen. Lees het eBook Disfunctioneel ademen als je nog meer wilt lezen over de relatie tussen adem en spanning.
Slaapproblemen
De basis voor een goede nachtrust wordt overdag gelegd. Veel mensen hebben overdag zoveel ballen in de lucht te houden dat ze vergeten, of geen tijd nemen, om te ontspannen. Een gebrek aan ontspanning overdag uit zich in de loop van de nacht. Je valt wel van pure uitputting in slaap, maar je gedachten zijn nog niet tot rust gekomen en je lichaam staan nog in standje “aan”. De onderliggende theorie hierbij is de Polyvagaal Theorie. Deze theorie legt uit hoe het zenuwstelsel met signalen van veiligheid en gevaar omgaat, en op welke manieren dat zich kan uiten. Te weinig ontspanning overdag maakt dus dat je lichaam en brein in de nacht nog op scherp staan en niet toekomen aan herstellen. Maar naast dat je lichaam en brein nog op scherp staan van de stress van de dag ervóór, lig je ook vaak te tobben over alles wat mórgen moet gebeuren. Overdag adem- en ontspanningsoefeningen doen helpt je om ontspannen de nacht in te gaan. In het eBook Lekker slapen lees je nog veel meer over de oorzaken van slaapproblemen en wat je eraan kunt doen.
Chronische hoestklachten
Chronische hoestklachten ontstaan vaak na een doorgemaakte griep, verkoudheid, longontsteking of Covid. Wanneer de oorspronkelijke oorzaak al lang verdwenen is, maar het hoesten nog steeds bestaat is er sprake van chronisch hoesten. Door een verkeerde manier van ademen is er teveel spanning in het gebied rond de stembanden, dit werkt als hoestprikkel. Ook het ademen door de mond kan een hoestbui opwekken. Door de mondademhaling komt droge en koude lucht langs de stembanden, hierdoor ontstaat een prikkeling die het hoesten weer opwekt.
Afwijkende mondgewoonten
Zelfs verkeerde mondgewoonten kunnen veroorzaakt worden door een verkeerde manier van ademen. Wanneer je overwegend door je mond ademt wordt de neus nauwelijks meer gebruikt en kunnen de mondspieren verslappen. Dit heeft verschillende gevolgen. Bij mondademen droogt de mond uit. Daardoor hoeft er veel minder geslikt te worden. Dit heeft tot gevolg dat de buis van Eustachius, die de neusholte met het oor verbindt, te weinig wordt gereinigd. De kans op oorontstekingen neemt hierdoor toe. Een ander gevolg van mondademen is dat de tong laag onder in de mond ligt. De tong wordt dan tussen de tanden geperst bij het slikken. Doordat de tong tijdens dit afwijkend slikken telkens tegen de tanden duwt, kunnen de tanden scheef gaan staan. Nog veel meer over afwijkende mondgewoonten lees je in mijn eBook.
Aan de slag?
Heb jij last van klachten die mogelijk door een verkeerde manier van ademen veroorzaakt worden? Via de gratis online hyperventilatietest kun je bekijken of jouw klachten wellicht door een verkeerd adempatroon veroorzaakt worden. Kun je wel wat hulp gebruiken? Ik ontwikkelde verschillende programma’s om zelfstandig aan de slag te gaan met adem-, stem- of spanningsklachten. Wil je liever onder begeleiding aan de slag, plan dan via mijn website eenvoudig zelf een afspraak met me in. En als je eerst wilt overleggen, je kunt ook een gratis adviesgesprek van 15 minuten via zoom inplannen. Ik help je graag verder!