ivermectin tablet side effects para que sirve el medicamento ivergot gotas cheap ivermectina how long does ivermectin side effects last ivexterm precio san pablo iver p 6 mg dosis de ivermectina 6 mg en niños
Adem en stress

Vandaag verscheen een overzichtje van de beroepen waarbij mensen de meeste stress ervaren. Als hoogste scoorden artsen, juristen, koks en leerkrachten in het basisonderwijs. Een van de redenen van het ervaren van werkdruk is emotionele belasting. Deze reden wordt vooral aangevoerd door artsen en leerkrachten.

Wat gebeurt er eigenlijk in het lichaam wanneer er veel stress is? 

Als je last hebt van stress gebeurt er van alles in je lichaam: voedingsstoffen worden minder goed opgenomen, je krijgt minder zuurstof in je bloed, je hormonen raken uit balans en je bloedtoevoer en stofwisseling worden vertraagd. In feite krijgt stress alle prioriteit van je lichaam! Alle processen in je lichaam worden als het ware “stop” gezet om voorrang te geven aan handelen van stress. Daarom is chronische stress dus zo slecht voor het lichaam.

Sommige soorten stress, zoals de emotionele belasting die artsen ervaren, zijn niet te vermijden maar als je op een negatieve manier reageert op stressfactoren, je gevoelens en emoties niet meer de baas bent, het gevoel hebt dat je de situatie niet meer in de hand hebt en/of heel lang na de stresssituatie er nog last van hebt dan kan stress dus schadelijk worden voor je gezondheid. Reden genoeg om te kijken wat je zelf kunt veranderen wanneer je veel stress ervaart.

De relatie tussen adem en spanning

Adem volgt de aandacht. In periodes van grote druk is de aandacht vooral in het hoofd, signalen in het lichaam worden niet of nauwelijks opgevangen, de adem trekt omhoog, versnelt en wordt oppervlakkig. Wanneer je ontspannen bent is de adem laag en diep. Eigenlijk is de adem een soort spiegel van hoe het met je is : ben je erg druk dan is de adem hoog in de borst, ben je ontspannen dan is deze laag in de buik. Andersom heeft het ervaren van een diepe adem een rustgevend effect!

Tips

Hoewel aan sommige vormen van druk niet te ontkomen is, kun je misschien proberen om kleine momenten van ontspanning in te bouwen :

  • Laat zo nu en dan eens je aandacht dwalen door je lichaam. Wat voel je? Is er ergens spanning aanwezig? Trek je misschien je schouders op, is er spanning in je buik, een frons in je voorhoofd? Als je iets voelt : laat los!
  • Leg zo nu en dan eens je hand op je buik en wordt je bewust van het gevoel van je hand op je buik. Voel de warmte, de druk, de vorm van je hand. Door met je volledige aandacht bij je hand te zijn, trekt je adem omlaag.
  • Voel hoe je zit. Voel je voeten op de grond, je billen op de stoel. Is de aandacht laag in het lichaam, dan zal de adem volgen.
  • Zet het raam even open, voel de frisse lucht en adem een paar keer wat dieper in en langer uit. Volg de ademstroom in je lichaam. Voel hoe de frisse lucht naar binnen stroomt door je neus. Neem waar dat de lucht die naar buiten stroom wat warmer is.
  • Rek je een keertje helemaal uit en gaap. Draai cirkeltjes met je schouders, en draai je hoofd een paar keer van links naar rechts.

Ik wens je een relaxte werkdag!