Kijk eens rond: in de stad, op het strand, in de dierentuin, overal zie je kinderen met een speen of duim in de mond. Er was een tijd dat je kind dit echt nodig had of leek te hebben, op een speen zuigen of duimen kan ervoor zorgen dat je kind rustig is, zich op z’n gemak of troost voelt. Maar deze zuiggewoonten kennen helaas ook nadelen. Eenmaal gewend aan speen of duim wordt hij overal voor gebruikt. Moe? Verdrietig? Druk? Het zuigen lijkt overal voor te helpen. Op deze manier wordt het mogen zuigen op speen of duim gekoppeld aan het oplossen van een probleem.
Een baby heeft een sterke zuigreflex. Deze is nodig om je baby te leren drinken uit de borst én daarnaast verlaagt het de bloeddruk en hartslag. Op het moment dat de baby steeds minder uit de borst drinkt en ook vast voedsel krijgt, verliest het zuigen steeds meer zijn functie. Helaas zijn veel kinderen dan al zo gewend aan de zuiggewoontes dat het lastig is om het duimen of op de speen zuigen nog af te leren. Toch is het verstandig om hier wel mee aan de slag te gaan. De nadelen van zuiggewoontes zijn namelijk flink.
De gevolgen van duimen en op een speen zuigen zijn hetzelfde: versmalling van de bovenkaak, een hoog gehemelte, een open- of overbeet. Wel is een speen makkelijker af te leren, want die kun je weggooien en een duim niet. Het is verstandig om zo jong mogelijk te stoppen met duimen of op een speen zuigen. Ideaal is rond het moment dat vast voedsel geïntroduceerd wordt, maar in ieder geval voordat een kind tweeënhalf is. Hoe vroeger je ermee begint, des te makkelijker het zal zijn! Heb je tips nodig om je kind te helpen van deze zuiggewoonten af te komen? Neem dan contact op met een logopedist in de buurt!