Wat is de Methode Lax Vox?

De stem is hét instrument voor professionele stemgebruikers zoals zangers, acteurs, leraren, sprekers en vele anderen. Het gezond gebruik van de stem is van groot belang om stemproblemen te voorkomen. Lax Vox is een stemtherapiemethode die de laatste jaren steeds meer aandacht heeft gekregen vanwege de vele voordelen voor de stem. In dit artikel ga ik dieper in op Lax Vox: wat is het, hoe werkt het en waarom is het zo goed voor je stem.

De methode Lax Vox is bekend geworden vanuit Finland. De al bestaande methode werd door mevr. Sihvo opnieuw geïntroduceerd omdat er een wachtlijst was voor stempatiënten bij haar kliniek. Omdat er maar één stemtherapeut in de kliniek was werd besloten het aantal therapiesessies terug te brengen van 20 of meer naar 5. Er werd gekozen voor de duidelijke en begrijpelijke holistische methode van Lax Vox. Hiermee waren allerlei losse oefeningen niet meer nodig. Mensen konden zelf thuis aan de slag met stemverbeterende oefeningen.

Wat is Lax Vox?

Lax Vox is een stemtherapiemethode die gebruikmaakt van weerstand om de stem te trainen en te ontspannen. De term Lax Vox is afgeleid van het Latijnse woord laxare, wat ontspannen betekent, en vox, wat stem betekent. Bij Lax Vox wordt een speciaal slangetje in een flesje water geplaatst. Je maakt bubbelende geluiden door zachtjes uit te ademen door de siliconen slag. Door de weerstand van het water en de luchtbellen ontstaat er een massage-effect op de stembanden en de omliggende spieren, wat kan helpen om spanning in dit gebied los te laten. Lax Vox wordt vaak gebruikt als een warming-up oefening voorafgaand aan stemgebruik of als een oefening om de stem te herstellen na intensief gebruik.

Hoe werkt Lax Vox?

Lax Vox heeft verschillende fysiologische effecten op de stem. Ten eerste creëren de luchtbellen die worden gevormd tijdens het bubbelen een lichte weerstand tegen de luchtstroom uit de longen. Deze weerstand helpt de spieren rondom de stembanden te activeren en te versterken, wat kan bijdragen aan een betere controle en stabiliteit van de stem. De luchtbellen fungeren ook als een soort zachte massage op de stembanden, waardoor eventuele spanning kan worden verminderd.

Lax Vox kan helpen bij het verminderen van stemvermoeidheid en het bevorderen van stemherstel. Intensief stemgebruik, zoals langdurig spreken of zingen, kan leiden tot stemvermoeidheid en stemproblemen. Lax Vox kan helpen om de spieren rondom de stembanden te ontspannen na intensieve inspanning, wat kan bijdragen aan een sneller herstel van de stem.

Ook kan Lax Vox helpen bij het verbeteren van de stemkwaliteit en het vergroten van de resonantie. Door de luchtbellen en de weerstand van het water kan de trilling van de stembanden worden verbeterd, wat kan leiden tot een betere klankkleur en projectie van de stem. De resonantie, ofwel de versterking van het stemgeluid in de bovenste luchtwegen, kan ook worden vergroot door de bubbelende werking van Lax Vox, wat kan resulteren in een voller en krachtiger stemgeluid.

Ten slotte kan Lax Vox helpen bij het verminderen van spanning in de nek, kaak, tong en andere spieren die betrokken zijn bij stemgebruik. Door de ontspannende werking van de luchtbellen en de weerstand van het water, helpt Lax Vox onnodige spierspanning te verminderen en een betere algehele ontspanning van de stem- en nekspieren te bevorderen.

Hoe wordt Lax Vox ingezet?

Ontspanning:
Lax Vox helpt om de spanning in de stembanden en de omliggende spieren te verminderen. Dit kan bijdragen aan een ontspannen en vrijere stemproductie, wat essentieel is voor een gezond stemgebruik.

Stemherstel:
Intensief stemgebruik kan leiden tot stemvermoeidheid en stemproblemen. Lax Vox kan helpen om de stem te herstellen na intensieve inspanning, zoals langdurig spreken of zingen. De luchtbellen en de weerstand van het water stimuleren de bloedtoevoer naar de stembanden en de omliggende spieren, wat kan bijdragen aan een sneller herstel van de stem na belastend stemgebruik.

Verbeteren van de stemkwaliteit:
Lax Vox kan helpen om de klankkleur en de resonantie van de stem te verbeteren. De trilling van de stembanden kan worden verbeterd door de luchtbellen en de weerstand van het water, wat kan leiden tot een betere stemkwaliteit en een voller en krachtiger stemgeluid. De vergrote resonantie kan ook bijdragen aan een betere projectie van de stem, wat belangrijk is bij spreken of zingen in grote ruimtes of op het podium.

Stemrevalidatie:
Lax Vox wordt vaak gebruikt als een effectieve methode voor stemrevalidatie na stemoperaties of andere vocale letsel. Na een operatie of letsel kan de stem zwak en vermoeid zijn, en Lax Vox kan helpen om de stembanden te ontspannen, de bloedtoevoer te verbeteren en de stem te rehabiliteren.

Preventie van stemproblemen:
Regelmatige Lax Vox-oefeningen kunnen helpen bij het voorkomen van stemproblemen, vooral bij mensen die hun stem intensief gebruiken. Door de stem regelmatig te ontspannen met Lax Vox, kunnen stemproblemen zoals stemvermoeidheid, stembandknobbels, stemplooipoliepen en andere vocale aandoeningen worden voorkomen.

Hoe doe je Lax Vox?

Lax Vox kan eenvoudig worden uitgevoerd met behulp van een speciale Lax Vox-slang. Hier zijn de basisstappen om Lax Vox uit te voeren:

  • Vul een 500 ml flesje tot de helft met water en plaats de Lax Vox-slang tot ongeveer 2 cm vanaf de onderkant in het water. Houd de slang met één hand op dit niveau. Neem het andere uiteinde in de mond tussen de tanden en ontspannen op de tong. Sluit de lippen zachtjes rond de slang. De wangen en kaak zijn ontspannen. Houd de fles in de buurt van het lichaam op borsthoogte en zit recht op. Blaas zachtjes, het water begint te borrelen.
  • Zeg zachtjes “uuuuuh” in de slang op een toonhoogte die voor jou makkelijk komt. Laat de wangen mee bubbelen! Varieer deze klank in toonhoogte. Houd de kaak los en ontspannen. Wat voel je? Besteed aandacht aan de spieren, ademhaling, houding, stem: voel wat je doet.
  • Zing glijtonen omhoog en omlaag door de slang. Blijf opletten dat je rechtop zit en dat de wangen mee bewegen! Zing eenvoudige liedjes in de slang op “uuuuuh”
  • Test wat er verandert wanneer je de slang dieper of minder diep in het water houdt.

Let op
Laat de slang niet langer dan een dag in het water staan.
Ververs het water regelmatig.
Maak de slang regelmatig schoon. Je kunt hem gewoon in de vaatwasmachine doen of met warm sopje schoonmaken.

Conclusie

Lax Vox is een effectieve methode om de stem te ontspannen, te versterken en te rehabiliteren. Het biedt tal van voordelen voor de stem, waaronder het verminderen van stemvermoeidheid, het verbeteren van de resonantie en de stemkwaliteit, het vergroten van de stemcapaciteit en het voorkomen van stemproblemen. Bovendien is Lax Vox een gemakkelijk toegankelijke methode die thuis kan worden uitgevoerd zonder speciale apparatuur.

Als je geïnteresseerd bent in het verbeteren van je stemgezondheid, het verminderen van spanning in de keel of het rehabiliteren van je stem na een letsel of operatie, kan Lax Vox een waardevolle toevoeging zijn aan je stemroutine. Het is echter altijd aanbevolen om eerst instructies van een logopedist of stemtherapeut te krijgen om de juiste techniek te leren en te zorgen voor een veilige en effectieve uitvoering van de oefeningen. Met regelmatige beoefening en consistentie kan Lax Vox helpen om een gezonde en sterke stem te ontwikkelen en te behouden.

Ik heb een serie PodCasts opgenomen over deze methode, hierin hoor je me het voordoen. Wil je er echt mee aan de slag? Volg dan mijn online training. Wil je liever onder begeleiding oefenen? Via mijn website kun je zelf een (eenmalige) afspraak inplannen. Eerst even sparren? Maak dan een afspraak voor een adviesgesprek.