Dat goed slapen belangrijk is weten we allemaal wel. Er wordt op grote schaal onderzoek gedaan naar de gevolgen van slecht slapen. Van onvruchtbaarheid, naar ongelukken in het verkeer, geheugenprobleem en dementie, tot auto-immuunziekten en kanker. Heel belangrijk, en allemaal heel verontrustend, alleen heb je er in dit kader niet zoveel aan. Sterker nog, de wetenschap dat slecht slapen slecht is voor je mind en lichaam legt alleen nog maar extra druk op het slapen, wat goed slapen zeker niet ten goede komt. Ik zal in dit blog dan ook verder niet ingaan op de schadelijke gevolgen van slecht slapen.
In dit blog deel ik een aantal tips en de 5 favoriete oefeningen van de deelnemers aan mijn online training Just Sleep met je.
Tien procent van de inwoners van de westerse wereld lijdt aan slapeloosheid. Bij slechts 1 tot 3 procent heeft de stoornis een genetische oorzaak. De overige 97 tot 99% wordt veroorzaakt door verkeerde slaapgewoonten …
Veel slechte slapers hebben van nature een verhoogde waakzaamheid. Sommige mensen slapen overal doorheen, maar anderen zitten al bij het kleinste geluidje rechtop in bed. Maar het is niet zo dat alle mensen met een verhoogde waakzaamheid ook slecht slapen, of dat iedereen die slecht slaapt een verhoogde waakzaamheid heeft. En ook al is dat wel zo, dan zegt het nog steeds niet dat er niets aan te doen is.
Triggers zijn gebeurtenissen waardoor de slapeloosheid aan de oppervlakte komt. Je raakt uit balans en je slaap raakt verstoord. Dit kunnen grote, heftige gebeurtenissen zijn zoals het verbreken van een relatie, maar ook kleine, zoals een pijnlijke knie. Dit noemen we acute slapeloosheid.
Tenslotte zijn daar de factoren die de slapeloosheid in stand kunnen houden. Dat kunnen bijvoorbeeld acties zijn die je onderneemt om de slapeloosheid te compenseren, het aanpassen van je levensstijl in verband met de slapeloosheid, de manier waarop je denkt over de slapeloosheid en het gebruik van slaapmedicatie. Wanneer je in deze fase beland bent spreken we over chronische slapeloosheid.
Er is een aantal factoren waar je niets aan kunt doen, die er helaas voor zorgen dat je meer aanleg hebt om slecht te slapen.
Sexe: vrouwen hebben meer aanleg dan mannen. Dat heeft lichamelijk oorzaken door hormonale schommelingen door menstruatie of overgang, maar ook geestelijke oorzaken doordat vrouwen meer de neiging hebben te óverdenken dan mannen.
Leeftijd: Hoe ouder je wordt des te groter de kans dat je slecht slaapt.
Piekeren: wanneer je een denker of piekeraar bent vergroot dat de kans op slecht slapen.
Onrust: wanneer je van nature onrustig bent, je het lastig vindt om je “uit-knop” te vinden, is de kans op slecht slapen groter.
Genetisch: uit recent onderzoek is gebleken dat slechts bij 1-3% van de mensen met chronische slapeloosheid er sprake is van een genetische aanleg.
Toch slaapt niet elke drukke, veel nadenkende vrouw in de overgang slecht. Hoe zit dat dan? Er is een bepaalde drempel waar de aanleg voor slecht slapen omslaat in daadwerkelijk slecht slapen. Triggers maken dat je die drempel overgaat. Nog steeds hoeft dat geen groot probleem te zijn: wanneer de trigger voorbij is, kom je weer onder de drempel en slaap je weer als een roos. Het probleem ontstaat wanneer de trigger voorbij is, maar deze overgenomen wordt door factoren die de slapeloosheid in stand houden.
Je kunt niets veranderen aan de fysieke factoren, en je hebt ook lang niet altijd invloed op de triggers die maken dat je slecht slaapt. Waar je wél invloed op hebt is op de factoren die de slapeloosheid in stand houden!
Te weinig ontspanning overdag maakt dat je lichaam en brein in de nacht nog op scherp staan en niet toekomen aan herstellen. Zorg voor een rustige start van de dag, voldoende ontspanningsmomenten gedurende de dag, minder haast en een avondritueel om los te komen van de drukte van de dag. Zo begint je lichaam en hoofd al met veel meer ontspanning aan de nacht.
Een onregelmatig slaapritme verstoort je biologische klok. Om te zorgen dat deze optimaal is, zijn 4 dingen belangrijk:
Er zijn twee soorten problemen met slapen: sommige mensen hebben moeite met ínslapen, anderen vallen makkelijk in slaap maar hebben problemen met dóórslapen. In beide gevallen begint al snel de gedachtenstroom en het tobben op gang te komen. In de yoga wordt deze drukke geest de Monkeymind genoemd: zoals een aap die springt van tak tot tak, zo gaan je gedachten alle kanten op. Het helpt dan om je gedachten richting te geven, ze als het ware een opdracht te geven. Onderstaande oefeningen kunnen je daarbij helpen.
In de online training Just Sleep die ik ontwikkeld heb vertel ik in 10 video’s alles over de oorzaak van slaapproblemen, de triggers die tot slaapproblemen kunnen leiden en de factoren die slaapproblemen in stand houden. Je ontvangt elke dag een mail met een ingesproken adem- of ontspanningsoefening. Ook ontvang je opdrachten die je helpen inzicht te krijgen in je eigen slaappatroon en hoe je daar verandering in kunt aanbrengen. In het eBook dat je bij deze training ontvangt kun je alles nog eens rustig nalezen. Na vier weken heb jij zo inzicht gekregen in je eigen slaappatroon en de factoren die invloed hebben op jouw manier van slapen. Je hebt oefeningen gekregen die je kunnen helpen makkelijker in slaap te vallen. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de bijzondere slaaphypnose die onderdeel is van deze training! Je kunt kiezen uit een versie met of zonder achtergrondmuziek.
Lees nog veel meer in het gratis eBook SLaap lekker