Vibrant Voice Technique (stemvibrator)

Vibrant Voice Technique (stemvibrator)

Vibrators binnen de stemtherapie? Ja zeker! Een stemvibrator is ideaal voor het verminderen van verhoogde spierspanning in en rondom het stemapparaat. Bij de Vibrant Voice Technique wordt gebruik gemaakt van deze “stem”vibrator om de spieren die betrokken zijn bij het stemgeven te ontspannen. De techniek werd enkele jaren gelden ontwikkeld door David Ley, drama-professor en acteur. De stemvibrator kan toegepast worden als een fijne massage op hals-, nek- en kaakspieren en ook als drukpuntmassage op diverse triggerpoints.

Binnen de logopedische behandeling wordt het ingezet als therapeutisch hulpmiddel bij stempatiënten met keel- en kaakklachten zoals bijvoorbeeld globusklachten. Ook kan het gebruikt worden als  warming up van de stem bij zangers en sprekers.

Vibrant Voice Technique gaat uit van het idee dat het gebruik van een vibrator de natuurlijk voorkomende trilling van je stem kan versterken en spierspanning kan verminderen die de stemkwaliteit juist verminderen.

De techniek maakt gebruik van een kleine handvibrator die wordt aangebracht op punten op het hoofd, de nek en de schouders, in combinatie met specifieke bewegingen en geluiden die je zullen helpen om los te laten en de resonantie te vergroten.

Het doel is dat je meer geluid krijgt met minder werk.

Vibrant Voice is meer dan alleen het idee om een ​​vibrator in de buurt van je strottenhoofd aan te brengen. Het is een hele techniek – een reeks oefeningen die gericht zijn op de specifieke spieren die de neiging hebben om gespannen te raken en de stemkwaliteit te verminderen, en de “sweet spots” die kunnen helpen de vocale resonantie te verbeteren.

De vibrator die ik gebruik binnen mijn behandelingen is de Mimi. Dit is in principe een “gewone’ vibrator, maar wordt uiteraard alleen voor de keelspieren gebruikt!