Wat is Jin Shin Jyutsu?

Wat is Jin Shin Jyutsu?

Binnen mijn behandelingen en mijn online trainingen maak ik gebruik van oefeningen uit Jin Shin Jyutsu. Maar wat ís Jin Sjin Jyutsu? Jin Shin Jyutsu is een eeuwenoude Japanse geneeskunst om de levensenergie in het lichaam te harmoniseren met gebruikmaking van je eigen handen. Stroomt de energie goed door, dan voel je je vitaal en gezond. Wanneer de energie niet vrij kan stromen raak je uit balans, wat lichamelijke of psychische klachten kan veroorzaken.

Hoe raakt er iets uit balans? Door overbelasting op fysiek, emotioneel of spiritueel vlak. Die overbelasting kun je soms voorkomen, maar vaak ook niet, want je leeft en dat gaat niet altijd in harmonie. Dan is het fijn om te weten hoe je de energiestroom zelf kunt herstellen.

De rol van je handen en vingers

Vingers & emoties

Je lichaam wordt vergeleken met de accu van een auto. Net als bij een accu wordt er de hele dag energie uit getrokken, maar wanneer er voldoende balans is tussen inspanning en ontspanning wordt de accu tussendoor steeds weer geladen. Is die balans er niet dan wordt de accu leeg getrokken, en komt de energie onder een kritische grens dan is gewoon ontspannen niet meer voldoende om de accu op te laden. De handen worden vergeleken met startkabels. Door de handen op bepaalde energiesloten te leggen kunnen blokkades worden opgeheven zodat de energie weer vrij kan stromen.

De vingers van zowel je linker- als je rechterhand hebben een centrale rol in Jin Shin Jyutsu. Je linkerhand staat hierbij voor het verleden, de rechter voor het heden. Al je vingers staan voor een emotie en zijn verbonden met twee organen. Zo staat de duim (maag, milt) voor zorgen, wijsvinger (nieren, blaas) voor angst, middelvinger (lever, gal) voor woede, ringvinger (longen, dikke darm) voor verdriet en pink (hart, dunne darm) voor onzekerheid.

De rol van je ademhaling

Om je energie te laten stromen, is ademhalen heel belangrijk. Ben je gespannen, dan verkort je onbewust je ademhaling, waardoor je last krijgt van je lijf. Bewust ademhalen helpt hierbij. Adem minstens een minuut lang diep in en uit en je zult merken dat de rust in je lijf langzaam terugkeert. Door bewust in en uit te ademen, sta je open voor het ontvangen van nieuwe levensenergie.

Volgens Jin Shin Jyutsu trekt de levensenergie in de tijd van 36 ademhalingen één keer door het lichaam. Wanneer je je gedurende 36 ademhalingen concentreert op je adem ontspant het denken en dat zorgt voor rust. Het hoofd is rustig en niet geactiveerd, waardoor het lichaam ook ontspant.

Veiligheidssloten

Levensenergie stroomt door het lichaam via energiebanen (meridianen) die binnen de Jin Shin Jyutsu flows of stromen worden genoemd. Deze flows voeden al onze cellen. Op deze energiebanen liggen 26 energiesloten of veiligheidssloten die allemaal een eigen betekenis hebben.Volgens  Dit zijn plaatsen op je lichaam die belangrijk zijn voor de energiestroom en die bij disbalans spanning omzetten in pijn of ziekte. Door je handen in vaste combinaties naar deze veiligheidsenergiesloten te brengen als je er pijn hebt, kun je de energie daar zelf herstellen.

Voorbeeld van een oefening: flow voor meer energie