Wat is Autogene Training?

Wat is Autogene Training?

Wat is Autogene Training?

Autogene training is een manier van zelfontspanning die ontwikkeld is door de Duitse psychiater Johannes Schultz. De methode heeft veel weg van zelfhypnose maar is toch anders.

Tijdens het ontwikkelen van de autogene training merkte Schultz op dat mensen gevoelens van zwaarte en warmte ervoeren. Dit deden de mensen zelf en kwam niet door de therapeut, hierdoor kwam hij op de naam autogenen training wat zoiets betekend als “zelf opwekken” of “zelf genereren”.

Deze training richt zich op verschillende lichamelijke sensaties die je zelf probeert op te wekken. Je concentreert je op verschillende sensaties in een vaste volgorde. In eerste instantie wordt er gestart met 1 sensatie en vervolgens worden de verschillende sensaties gecombineerd.

Er zijn 6 verschillende formules. De eerste formule gaat over zwaarte, de tweede over warmte, de derde over het hart, de vierde over de ademhaling, de vijfde over de zonnevlecht en de zesde over het hoofd.

Deze manier van zelfontspanning is bedoeld voor iedereen met spanningsklachten en kan vanaf 12 jaar worden aangeleerd.

Ik gebruik delen van deze methode binnen mijn behandelingen en in mijn online trainingen.

Het doel van Autogene Training

Met autogene training is stress effectief te bestrijden. Autogene training help je om afstand te nemen van de dagelijkse spanningen door je aandacht naar binnen te richten en je lichaam te leren ontspannen. Je schakelt het ‘vecht- en vlucht-systeem’ uit en zet het ‘rust-, ontspan- en vernieuw-systeem’ aan. Het is het kiezen voor een methode van meditatie in plaats van medicatie, waarbij je onafhankelijker wordt omdat je spannende situaties gemakkelijk zelf aankunt. Hulp van een arts of medicijnen zijn dan minder nodig.

Hoe beoefen je Autogene Training?

Het beoefenen van autogene training is het meest succesvol wanneer het eerst wordt ingeoefend met een getrainde professional. Wanneer je vertrouwd bent met de methode, kun je deze ontspanningstechnieken heel goed zelf gaan gebruiken.

Volg deze 10 stappen wanneer je aan de slag wilt met autogene training:

  1. Haal een paar langzame en gelijkmatige adem. Je kunt deze oefening eens proberen.
  2. Zeg tegen jezelf: “Ik ben volkomen kalm.” Richt de aandacht op je armen. Herhaal rustig en langzaam zes keer tegen jezelf: “Mijn armen zijn zwaar.” Zeg dan rustig tegen jezelf: “Ik ben volkomen kalm.”
  3. Richt de aandacht weer op je armen. Herhaal rustig en langzaam zes keer tegen jezelf: “Mijn armen zijn warm.” Zeg dan rustig tegen jezelf: “Ik ben helemaal kalm.
  4. Richt de aandacht op je benen. Herhaal rustig en langzaam zes keer tegen jezelf: “Mijn benen zijn zwaar.” Zeg dan rustig tegen jezelf: “Ik ben helemaal kalm.”
  5. Richt de aandacht weer op je benen. Herhaal rustig en langzaam zes keer tegen jezelf: “Mijn benen zijn warm.” Zeg dan rustig tegen jezelf: “Ik ben helemaal kalm.”
  6. Herhaal rustig en langzaam zes keer tegen jezelf: “Mijn hartslag is kalm en regelmatig.” Zeg dan rustig tegen jezelf: “Ik ben volkomen kalm.”
  7. Herhaal rustig en langzaam zes keer tegen jezelf: “Mijn ademhaling is kalm en regelmatig.” Zeg dan rustig tegen jezelf: “Ik ben helemaal kalm.”
  8. Herhaal rustig en langzaam zes keer tegen jezelf: “Mijn buik is warm.” Zeg dan rustig tegen jezelf: “Ik ben volkomen kalm.”
  9. Herhaal rustig en langzaam zes keer tegen jezelf: “Mijn voorhoofd is aangenaam koel.” Zeg dan rustig tegen jezelf: “Ik ben volkomen kalm.”
  10. Geniet van het gevoel van ontspanning, warmte en zwaarte.

Audio-opname van het eerste commando "zwaarte voelen".