Wat is de goede manier van ademhalen?

Wat is de goede manier van ademhalen?

Spoiler alert …. dé goede manier van ademhalen bestaat niet. Ik spreek liever over een functionele manier van ademen. Een functionele ademhaling voegt zich naar dat wat je aan het doen bent. Trek je een sprintje om de bus te halen, dan is het normaal om hoog en snel te ademen, maar zit je ’s avonds rustig op de bank een filmpje te kijken, dan is 20 keer per minuut hoog in de borst ademen niet functioneel. Laten we eerst eens kijken naar welke manieren van ademen er zijn. Ik benoem er drie, en geen van deze manieren is op zichzelf goed of fout!

Borstademhaling

In mijn online training Just Breathe noem ik dit de bovenste ademruimte. Bij de bovenste ademruimte horen de borstkas, schouders, armen, hals en hoofd. Deze manier van ademen is in onze snelle, stressvolle manier van leven de meest “normale”  manier van ademen geworden: bij het inademen komt de borst (en misschien zelfs de schouders) omhoog en zakt weer bij het uitademen om snel gevolgd te worden door de volgende inademing. Bij de borstademhaling zijn de spieren tussen de ribben betrokken. Deze tussenribspieren trekken samen waardoor de borstkas omhoog en naar buiten wordt getrokken. Inademing vindt plaats door het vergroten van het volume van de borstkasholte. Soms wordt het naar boven verplaatsen van de ribbenkast ondersteund door onder meer de musculus sternocleidomastoideus . Dit noemt men wel de hulpademhaling. Deze hulpademhaling, ook wel sleutelbeenademhaling genoemd, staat nooit los van de borstademhaling, maar dient als ondersteuning daarvan.

Deze manier van ademen past bij actie zoals hardlopen of fietsen: je lichaam heeft meer energie nodig en je gaat sneller en hoger ademen, zodat je lichaam zo snel mogelijk de zuurstof kan opnemen.

Buikademhaling

De buikademhaling noem ik in Just Breathe de onderste ademruimte. De onderste ademruimte omvat het fundament: de buik, het bekken en de benen. Dit wordt vaak de “goede” manier van ademen genoemd. Bij de inademing zakt het middenrif tot zo’n 12 centimeter. Omdat er onder het middenrif alleen maar zachte organen zitten, worden die door het zakken van het middenrif naar beneden geduwd. Hierdoor komt de buik naar voren als je inademt en zakt deze weer terug bij de uitademing. Ook in de bekkenbodem is deze beweging te voelen: bij de inademing duwt de bekkenbodem een beetje omlaag en bij de uitademing trekt deze zich weer terug.

Deze manier van ademen hoort bij rust. Rust zoals in ontspanning en slapen, maar ook als in rustig aan het werk zijn en rustig wandelen.

Flankademhaling

De flankademhaling noem ik de middelste ademruimte. Deze bevindt zich rond het gebied van het middenrif. Bij deze manier van ademen spreid je de onderste ribben vanuit je flanken bij het inademen en laat je ze weer zakken bij het uitademen. Je nek- en schouderspieren blijven hierbij ontspannen.

Deze manier van ademen past bij lichte inspanning: sneller wandelen, enthousiast praten, lichte spanning zoals wanneer je een beetje zenuwachtig bent.

De adem beïnvloeden

De ademhaling kan volledig onbewust verlopen, onder invloed van de hersenstam, maar ook bewust beïnvloed worden. Dat is mooi, want zo kun je je ademhaling gebruiken om bijvoorbeeld je stemming te beïnvloeden. Ben je bijvoorbeeld heel erg zenuwachtig omdat je een presentatie moet geven? Let maar eens op je adem: deze zit hoog en gaat snel. Door je nu te focussen op de buikademhaling kun je merken dat je tot rust komt.

Ademfrequentie

Hoe vaak zou je moeten ademen? Dit is helemaal afhankelijk van wat je aan het doen bent en hangt samen met de manier van ademen. Trek je dat sprintje naar de bus? Dan adem je hoog en misschien wel iets van 15-20 keer per minuut. Maar zit je op de bank en adem je via de buik dan kan het zo maar een keer of 6 zijn.

Wanneer er flink wat stress in je leven is dan kan het zijn dat je ook als je rustig zit en niets bijzonders aan het doen bent, toch hoog en snel ademt. Zelfs als je je helemaal niet gestrest voelt. Binnen de adem- en ontspanningstherapie Methode Van Dixhoorn noemen we dit gewoon geworden overspanning. Dan is het tijd om aan de bel te trekken om te voorkomen dat je een burn-out in schiet. Je lichaam probeert je namelijk iets te vertellen! Kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Je kunt eenvoudig via mijn website een afspraak met me inplannen. Wil je liever zelfstandig aan de slag? Kijk dan eens naar mijn online training Just Breathe!