Wim Hof Methode
De afgelopen dagen las ik het boek “Koud kunstje” over Wim Hof, geschreven door Koen de Jong. Wim hof is bekend als “the Iceman” omdat hij onder het poolijs zwom, gekleed in een sportbroekje de Kilimanjaro beklom en en een halve marathon liep op blote voeten door sneeuw en over ijs.
 
Grappig genoeg ontmoetten wij Wim Hof lang geleden toen hij nog kinderfeestjes organiseerde. Zo spraken wij hem in het bos voor ons huis waar hij tussen de toppen van de bomen een parcours aan het uitzetten was voor een feestje. Onze zoon Jelmer, inmiddels 24 maar toen een jaar of 7, mocht de touwen uittesten …
 
Nu richt Wim Hof zich volledig op het bewezen krijgen van de werking van zijn methode. In het boek wordt uitgelegd wat de methode inhoudt. De methode richt zich op 3 pijlers : adem, koude en inzet. De ademoefening houdt in dat je diep inademt en lang uitademt. Na dit een tijdje gedaan te hebben blijf je na de uitademing zo lang mogelijk leeg. De koude oefening betekent dat je elke dag na het douchen minimaal een minuut koud afdoucht. En inzet, ja …. zonder discipline kom je er niet!
 
Verder krijg je het een en ander te lezen over Hofs geschiedenis, wat er gebeurt op celniveau en in de rest van het lichaam en welke aandoeningen mogelijk aangepakt zouden kunnen worden door deze methode. Ondertussen staan nieuwe onderzoeken bij de Radboud Universiteit en het AMC in de startblokken.
 
Het boek is makkelijk te lezen en geeft je een kijkje in de methode. En ik? Ik ga half maart in een bad met ijs zitten …. nu nog de moed verzamelen om elke dag koud af te douchen ….