Waarom ik niet alle contracten teken

Onze tarieven worden jaarlijks vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit op basis van kostenonderzoeken. Tot 2013 werden die tarieven door zorgverzekeraars overgenomen in de overeenkomst met logopedisten, zodat behandelingen die onder de basisverzekering vallen financieel rechtstreeks met zorgverzekeraars kunnen worden afgewikkeld.

Een aantal zorgverzekeraars besloot voor 2013 niet de door de NZa vastgestelde maximumtarieven te volgen, maar eigen – lagere – tarieven vast te stellen. Logopedisten hadden de keuze de tarieven te accepteren of de overeenkomst met de betreffende zorgverzekeraar niet te ondertekenen.

Voor 2013 heb ik de contracten met een aantal grote zorgverkeringen niet ondertekend. Ik vind het belangrijk kwalitatief hoogstaande behandelingen te kunnen geven, en dat kan ik niet tegen het door deze zorgverzekeringen aangeboden tarief.

Onlangs kregen wij een aantal contracten voor 2014 aangeboden. Helaas blijkt het gat tussen wat de zorgverzekeraars aanbieden te vergoeden en het wettelijk vastgestelde tarief nog groter te zijn. Ik zal dan ook voor 2014 wederom een aantal contracten niet ondertekenen.

Gelukkig zijn er zorgverzekeraars die wel het NZa tarief vergoeden. Deze contracten zal ik dan ook wel ondertekenen (bijv. DSW en Multizorg).

Voor u als client is het verstandig om voor 2014 opnieuw te bekijken welke zorg u verwacht nodig te hebben en welke verzekeraar hier het best bij past. Overigens is het het overwegen waard over te stappen naar een restitutie polis. Bij een restitutie polis bent u vrij in de keuze van uw zorgverlener. De verzekeraar hoeft hier geen afspraken mee te hebben gemaakt en omdat logopedie in de basiszorg zit wordt deze dan ook volledig vergoed. Bij deze vorm moet u er wel rekening mee houden dat u de nota’s eerst moet voorschieten.