Stoelyoga

Afgelopen weekend volgde ik een bijscholing stoelyoga. Stoelyoga is in principe voor iedereen, maar niet in de laatste plaats voor iedereen die veel op een stoel en achter een computer zit.

Ons brein maakt overuren. Onze hersenen kunnen een bepaalde hoeveelheid informatie per uur en dag verwerken. Wanneer de hoeveelheid informatie groter is dan de hoeveelheid die we kunnen verwerken, nemen onze hersenen informatie minder goed op en wordt de informatie tevens minder efficiënt verwerkt. Zo kan het gebeuren dat je naar iemand luistert, maar de woorden niet echt binnen komen. Je concentreert je op iets maar het lukt niet omdat je gedachten alle kanten opspringen. Je kunt geen echte aandacht voor je partner en kinderen opbrengen. Je kijkt naar een film of leest een boek maar raakt de draad van het verhaal kwijt. Dit zijn allemaal de gevolgen van een overbelast brein.

Stress is op zich niet slecht voor ons. Er is niets mis met een vol en actief leven, als er ook maar ruimte is voor rust en ontspanning zodat we weer herstellen en energie opladen. Stress is alleen slecht als die voortdurend aanwezig is. De drukte die ons voortdrijft is continue aanwezig en wordt niet afgewisseld met perioden van rust en ontspanning. Ons lichaam is daar niet op berekend, het kan niet altijd actief zijn.

Eigenlijk zou je na elke 90 min. geconcentreerd werken een minuut of 10 pauze moeten nemen om je brein de gelegenheid te geven te verwerken waar je zojuist mee bezig bent geweest. Na 10 min. ben je dan weer helemaal verkwikt en kun je weer fris aan de slag.

Wat moet je dan doen in die 10 min.? In ieder geval niet op je telefoon zitten om je facebook te checken, want dan geef je je brein nog steeds geen rust. Wat dan wel? Stoelyoga bijvoorbeeld!

Bron : handboek stoelyoga