PopUpYoga 2

Wat was het geweldig, deze tweede locatie! Vliegbasis Soesterberg, verscholen op de Utrechtse Heuvelrug heeft een rijke en unieke geschiedenis:

Twee Haagse automobielhandelaren richten in 1910 een heideveld bij Soesterberg in als burgervliegveld en organiseren in dat jaar al de eerste vliegshow. In maart 1913 wordt het terrein door de Staat der Nederlanden aangekocht om als vliegbasis te dienen voor de voorloper van de Koninklijke Luchtmacht. 

In de Eerste Wereldoorlog worden buitenlandse militaire vliegtuigen op Soesterberg ondergebracht. Tot de Tweede Wereldoorlog blijft de omvang van de basis beperkt door gebrek aan geld en schaarste aan materiaal.

In de Tweede Wereldoorlog komt de vliegbasis in handen van de Duitse bezetters. Het vliegveld wordt grondig verbouwd en krijgt een derde landingsbaan. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog wordt de vliegbasis geheel verwoest. Pas in 1951 wordt Soesterberg weer helemaal operationeel.

In de tijd van de koude oorlog, vanaf 1954 maakt de Amerikaanse luchtmacht gebruik van Vliegbasis Soesterberg. Amerikaanse militairen en hun gezinnen bepalen jarenlang het beeld van de vliegbasis en het dorp Soesterberg. Naast de Amerikanen maakt ook het Koninklijk Huis dankbaar gebruik van de vliegbasis voor hun uitstapjes naar paleis Soestdijk. De privé Fokker van Prins Bernard staat altijd klaar in een van de hangars.

Na het vertrek van de Amerikanen wordt de vliegbasis vooral gebruikt voor helikopters. Op 12 november 2008, vindt op de vliegbasis Soesterberg een officiële sluitingsceremonie plaats.

Met de aankoop door de provincie Utrecht komt een einde aan bijna 100 jaar gemotoriseerd vliegverkeer boven Soesterberg. De landingsbanen, kerosineopslagplaatsen, shelters en hangars blijven als militair erfgoed bewaard. Als ode aan de plek waar ooit de Nederlandse luchtvaart begon, kunnen bezoekers over enkele jaren al fietsend of wandelend dit erfgoed in het landschap ontdekken.

De huidige Vliegbasis Soesterberg is ruim 500 hectare, een terrein zo groot als ruim duizend voetbalvelden. 120 Hectare blijft in bezit van Defensie; voor Camp New Amsterdam en een terrein dat is bedoeld voor een nieuw Nationaal Militair Museum.