Is dit yoga?

De afgelopen week ontstond er in de yogawereld een discussie naar aan leiding van een video op instagram, geplaatst door de Amerikaanse actrice en danseres Rachele Brooke Smith.

 

In deze zenuwslopende video zie je de actrice yoga houdingen beoefenen op een dunne balk bovenop een 25 verdiepingen hoog gebouw , balancerend op een voet terwijl zij gevaarlijk over de rand leunt.

Op facebook, twitter en instagram zie ik de ene na de andere prachtige foto voorbij komen van de meest ingewikkelde poses. Wedstrijden om je mooiste, moeilijkste, op de mooiste locatie gemaakte yogafoto, vliegen me om de oren. Hashtags als #yogaeverydamnday #yogachallenge #yogaselfie en #namastebitches zetten deze foto’s kracht bij.  Tara Stiles trekt zalen vol met haar Strala Yoga stijl en de ene yoga outfit is nog mooier dan de andere.

Geïnteresseerd in mooie yoga plaatjes? Volg @tarastiles @rbrookesmith @laurasykora of @yogadaan op instagram!

Maar bij mij roept dit alles de vraag op “is dit yoga?” En meteen daarna “wat is dan eigenlijk yoga?”.

Gaat het bij yoga om de houdingen, om competitie, om hoe je eruit ziet?

Natuurlijk gaat het om de houdingen. Maar voor mij is het doen van de houdingen een middel om te komen tot iets anders. Innerlijke rust, balans, compassie, zelfkennis … Dat is waar het mij om gaat bij yoga. Niet voor niets is het Achtvoudige Pad de rode draad van de lessen dit jaar. De yama’s en niyama’s zijn voor mij de leidende waarden die yoga ondersteunen.

Wat is yoga voor jou?