Houding van de week : Zittende torsie

Zittende Torsie (Ardha Matsyendrasana)

De zittende torsie is er in allerlei verschillende variaties, oplopend in moeilijkheid. De oefening die hier beschreven is, is een van de eenvoudigste vormen. Let erop de oefening met de hele wervelkolom te doen en niet alleen met het hoofd of de schouders te draaien.

Opbouw :

  • Kom zitten met de benen gestrekt naar voren. Plaats je rechterbeen over het linker. Sla je linkerarm om je knie. Kijk naar voren. Plaats je linkerhand achter je rug.
  • Adem uit. Op de inademing draai je naar rechts en kijk je over je schouder. Uitademend draai je terug naar voren. Herhaal dit.
  • Op de volgende inademing draai je naar rechts en blijf je zo zitten. Adem door. De rug blijft lang, de schouders laag.
  • Blijf minimaal 5 ademingen in deze houding.
  • Om uit de houding te komen adem je eerst in. Op de uitademing draai je terug naar voren. Strek beide benen en voel na.
  • Herhaal aan de andere kant.

 

Effecten

Deze oefening maakt de ruggengraat soepel en verlicht tevens spanning in de rugspieren. De bloedtoevoer van de zenuwen in de rug wordt bevorderd en tot slot krijgen de inwendige organen een massage, wat hun werking ten goede komt. Het stimuleert zo de lever, nieren en spijsvertering en strekt de schouders, heupen en nek.

Benieuwd naar de ingesproken versie?

Deze, en 29 andere houdingen, zijn ingesproken in mijn ebook ‘Houding van de week’. Schrijf je in en ontvang de gratis versie van dit ebook met 5 ingesproken oefeningen!    Wil je aan de slag met yogalessen van 15 min., een half uur of een uur? Kijk dan op “Thuis yoga doen“.