Houding van de week : Kathouding

Kathouding (marjarasana)

Veel yogahoudingen zijn naar dieren vernoemd omdat ze erop lijken in hun vorm of gedrag: de hond, kameel, adelaar, schorpioen, enzovoort. Kijk bijv. maar eens hoe een hond zich uitrekt. Het werkwoord marj betekent schoonmaken, reinigen. Een marjara is een dier dat zichzelf voortdurend reinigt,  zoals een kat.

Opbouw

  • Zit op handen en knieën. De handen staan op schouderbreedte en  de vingers zijn gespreid. Plaats de knieën op heupbreedte. Krul de tenen op en zet ze op de grond.
  • Uitademend trek je de buik onder de navel in en maak je de onderrug rond, de kin komt naar de borst.
  • Inademend ontspan je de buik naar de grond,  maak je de rug hol en kijk je omhoog.
  • Na dit een aantal ademhalingen gedaan te hebben, betrek je ook de bekkenbodem bij de oefening : Je maakt uitademend de rol bol en trekt de bekkenbodem in, uitademend ontspan je de bekkenboden, laat de buik in een keer los, kantelt het bekken en maakt de rug hol. De beweging begint steeds onderaan in het bekken.  
  • Ga ermee door in je eigen ademtempo zo lang als goed voelt. Laat de adem als het ware door je heen stromen, golven.
  • Voel na in kindhouding : laat je billen naar je hielen zakken, leg je voorhoofd op de grond en je armen langs je onderbenen naar achter.

Effecten

Tijdens de oefening worden de buikorganen gemasseerd en vooral het onderlichaam inwendig gereinigd. In de houding wordt de wervelkolom soepel en lenig en de houding zorgt voor meer beweeglijkheid van het bekken. Bil- en beenspieren worden versterkt. De houding maakt het hele lichaam wakker en actief.

Benieuwd naar de ingesproken versie?

Deze, en 29 andere houdingen, zijn ingesproken in mijn ebook ‘Houding van de week’. Schrijf je in en ontvang de gratis versie van dit ebook met 5 ingesproken oefeningen!