Het Achtvoudige Pad : Santosha

Santosha betekent ‘tevredenheid’. Wikipedia geeft hier een mooie omschrijving van : “tevredenheid is een gemoedstoestand waarbij het individu niet méér verlangt dan er reeds aanwezig is. Het bestaat bij de gratie van de houding die men tegenover de werkelijkheid inneemt. Het zijn niet de omstandigheden die tevredenheid teweeg brengen, het is de instelling van hetindividu die haar veroorzaakt.”

Tevreden zijn wil zeggen dat je niets anders of extra’s nodig hebt om gelukkig te zijn. Het is een diepe staat van zijn, die de moeite van het nastreven waard is. Het cultiveren van tevredenheid is een oefening op zich. Als je je down voelt of het leven als betekenisloos en verdrietig ervaart, dan kan jij die ervaring veranderen. De krachtigste manier om tevredenheid te ervaren is dankbaar zijn voor alles wat je hebt. Dankbaar voor je gezondheid, je familie en vrienden en tijd en gelegenheid om aan yoga te doen. Bedenk dat je ook elders op de wereld zou kunnen wonen, waar de omstandigheden minder gunstig zijn.

Santosha, of èchte tevredenheid, is een innerlijke staat die niet afhankelijk is van uiterlijke omstandigheden. Het is een state of mind die je kunt cultiveren en ontwikkelen. Dat is ware yoga: het scheppen van voorwaarden voor een gelukkige binnenwereld door training van lichaam, geest en energie.

Een geest die niet tevreden is kan zich niet goed concentreren. Vaak zijn het bewuste of onbewuste conflicten die ervoor zorgen dat de geest niet op een punt gericht kan zijn en hierdoor kun je geen vrede ervaren. Tevredenheid is als een vlam van de geest die NIET heen en weer wordt bewogen door de wind van verlangens.

Santosha – tevredenheid, staat niet gelijk aan geluk. Ook al is de situatie nog zo vervelend of pijnlijk , als je in staat bent om de zaken te zien zoals ze zijn, zonder verwachtingen dan is er tevredenheid.
Het heeft ook niet te maken met het feit dat je tevreden bent met de situatie nu en dat je hierdoor stagneert in je ontwikkelingsproces of dat je ongezonde relaties en arbeidsomstandigheden accepteert. Maar het betekent dat je oefent in geduld en probeert het leven te accepteren in deze situatie totdat je in staat bent om de omstandigheden te verbeteren.

Santosha met betrekking tot de yoga les. Wees tevreden met wat je al bereikt hebt. Was er een houding die in het begin niet lukte en nu wel. Maar je bent nog niet klaar, het is een levensweg. Je blijft jezelf continu verbeteren en de houdingen zullen je steeds makkelijker afgaan en iedere keer prettiger aanvoelen.

Mudra van tevredenheid:
Zit rechtop. Maak met je duim en je pink met je linkerhand en met je duim en je middelvinger van je rechterhand twee cirkels. Ontspan de andere vingers. Houd de handen enkele centimeters voor de navelstreek. Mannen doen de mudra in spiegelbeeld.
Adem enkele minuten langzaam en diep in en uit. Maak daarna van beide handen een vuist en ontspan.
(Bron: Genezende mudra’s van Sabrina Mesko)