Het Achtvoudige Pad : Pranayama

De afgelopen maanden hebben we ons bezig gehouden met de eerste 3 stappen van het Achtvoudige Pad van Patanjali : Yama, Niyama en Asana.

Deze eerste drie stappen noemen we het naar buiten gericht zoeken:
Met Yama en Niyama leren we onze emoties beheersen en blijven we in harmonie met elkaar. Door middel van Asana houden we het lichaam gezond en in harmonie met de natuur. Hierdoor worden we meester over ons lichaam en wordt het lichaam een gepast voertuig voor de ziel.

De twee volgende stappen worden het naar binnen gericht zoeken genoemd:
Pranayama en Pratyahara leren ons onze adem te beheersen en daarmee ook onze geest. We bevrijden onze geest van de zintuiglijke begeerten.

Inmiddels zijn we aanbeland bij Pranayama. Pranayama is een samenvoeging van twee woorden: Prana en Yama. Prana staat hierbij voor adem en Yama voor controle, controle van de ademhaling dus.

Ademen is leven, het is lichamelijk een van onze meest essentiële functies. Ter vergelijking, 30% van onze energiebehoefte halen we uit zuurstofinname en 70% uit voedsel. Daarom wordt prana ook vaak omschreven als levenskracht, (levens)energie.

Pranayama is een van de acht principes binnen yoga en heeft als doel het bevorderen van een goed gereguleerde ademhaling. Volgens de yoga filosofie zorgt een goed gereguleerde ademhaling voor meer zuurstofopname in het bloed en hersenen en beïnvloedt het zo je Prana (energie). Pranayama is een onderdeel van yoga waarbij je door oefeningen de energie binnen je lichaam beïnvloedt door regulering van je ademhaling. Deze vorm gaat hand in hand met de beoefening van de asanas (houdingen). Samen kunnen deze twee basiselementen gezien worden als de hoogste vorm van reiniging en zelf-discipline voor zowel het lichaam als de geest.

De komende weken zullen we extra aandacht aan de adem geven.