Het Achtvoudige Pad : de Niyama’s

De Yama’s en Niyama’s zijn de eerste twee onderdelen van het achtvoudige pad van Patanjali, zij geven richting aan hoe een yogi zou moeten leven. De yama’s geven richting aan de vraag wat je als yogi niet zou moeten doen en de niyama’s aan de vraag wat je als yogi in je handelen wel zou moeten doen.

De basis van de vijf ‘kwaden’ die in de Yama’s omschreven worden zijn emoties als hebzucht, begeerte, de hang naar materiële zaken. Deze emoties kunnen mild of sterk aanwezig zijn, met alle gradaties er tussen in. Negatieve gevoelens en gedachten brengen pijn en onwetendheid. Patanjali komt tot de kern van deze emoties door met deze vijf principes de richting van het denken te veranderen. Dit vraagt een constante oefening van je geest.

In Niyama worden persoonlijke waarden en disciplines besproken. Het zijn vijf inachtnemingen, adviezen over hoe we ons verhouden ten opzichten van onszelf, de innerlijke wereld. De Niyama’s bereiden je voor op de toewijding die verdere betreding van het yogapad van je vraagt.

1. Saucha – zuiverheid: Naast het letterlijk schoonhouden van je lichaam gaat dit ook over het puur houden van je geest, zoals het voorkomen van negatieve emoties. Het innemen van zuiver voedsel. Voedsel dient gegeten te worden om gezondheid te bevorderen, kracht en energie te geven. Eet niet te veel en niet te weinig. Ook de omgeving waar je je in bevindt dient schoon te zijn. Het is lastig om yoga te beoefenen op een plaats waar je je niet op je gemak voelt of snel afgeleid bent. In een ‘schone’ omgeving kun je je makkelijker concentreren.

2. Santosha – tevredenheid: Tevreden zijn is een staat van bewustzijn van binnenuit, geen reactie op iets van buitenaf. Je bent daarin niet afhankelijk van anderen. Santosha betekent echter niet dat je je niet kunt ontwikkelen. Het gaat erom dat je de innerlijke tevredenheid niet laat afhangen van uiterlijke omstandigheden.

3. Tapas – zelfdiscipline: toewijding aan de yoga oefeningen. Doorzettingsvermogen om onder wat voor omstandigheden dan ook een hoger doel in je leven te bereiken. Je spirituele groei en ontwikkeling is een oefening in Tapas. Tapas is wanneer je je inzet zonder zelfzuchtig motief of hoop op beloning. Door Tapas ontwikkel je kracht in je lichaam, je geest en je karakter. Het geeft je moed, wijsheid, integriteit en eenvoud en maakt je rechtdoorzee.

4. Svadhyaya – zelfstudie: Spirituele zelfeducatie, overpeinzingen en toepassingen van de theorie. Door ontwikkeling het beste uit jezelf halen. Het wijst ook naar de vaardigheid jezelf en je gedrag te observeren, te analyseren en te reflecteren. Waarom reageer je zoals je reageert? Wat zijn de onderliggende oorzaken van je gedrag?

5. Isvara pranidhana – overgave: Letterlijk ‘overgave aan god’, breder gezien ‘overgave aan dat wat groter is dan jij zelf’, welke naam je daar ook aan geeft. Het besef dat je zelf maar een klein onderdeel bent van een groter geheel, bescheidenheid. Het vinden van de verbinding tussen jezelf en al het andere is wat daarbij belangrijk is.