Het Achtvoudige Pad : Brahmacharya

Brahmacharya betekent zoiets als kuisheid, onthouding, zelfbeheersing. Kuisheid en onthouding worden al snel gekoppeld aan geen gemeenschap hebben. Dit was vroeger wel het geval. Omdat men uitging van het idee dat alles wat niet te maken heeft met de zoektocht naar de waarheid pure energieverspilling was. Maar het is meer dan dat.

Brahmacharya betekent ook het onder controle houden, beheersing hebben op allerlei vlakken in het leven. Zodat je jezelf kunt concentreren op het essentiële, wat echt belangrijk is. Overmaat, verslavingen en extremen kunnen er voor zorgen dat je denken en handelen er helemaal door wordt bepaald. Bij Brachmacharya gaat het erom dat je los bent van verlangen, verslaving. Door gehecht te zijn aan je verslavingen kweek je onlust. Je bent steeds op zoek naar vervulling van je verlangen, en onrustig als die vervulling niet wordt bereikt.

Dat is dan ook hetgeen wat door Brahmacharya wordt tegen gegaan. Het gaat er bij deze gedragsregel niet om totale onthouding van eten, drinken, sporten, werk, slaap, drugs, drank, sigaretten, gamen, sex etc. maar meer om de mate waarin je het gebruikt of doet. Want als je je overgeeft aan je passie dan ben je er straks van afhankelijk.

Hoe pas je Brahmacharya toe in het dagelijks leven?

– Eet, drink, koop niet meer dan je nodig hebt.
– Kijk bewust naar al je emoties, onderzoek ze, herken ze en laat ze los
– Het is goed je zo nu en dan eens af te vragen wat je doet en waarom je het doet. Wat brengt je gewoonte je en zou je dat ook op een andere manier kunnen verkrijgen?
– Doe dingen eens anders dan je gewend bent : neem een andere route naar je werk, drink eens thee in plaats van kofffie.

In de yoga : wees bewust in een houding. Voel, kijk en luister naar jezelf. Maak connectie met je adem. Stel jezelf gezonde grenzen die je beschermen in je tijd en je energie. Doe jezelf geen schade aan tijdens de yoga. Doe de houdingen binnen jouw grenzen. Wees tevreden met wat je vandaag kunt. En stop ermee als je over je eigen grenzen gaat.

Vandaag bracht iemand mij op het spoor van Lou Niestadt, een schrijfster die tot voor kort een blog had, twitterde en actief was op facebook. Zij illustreerde prachtig waar het volgens mij om draait als we denken aan Brahmacharya

(http://www.louniestadt.com/site/release-last-addiction/)

Wat is jouw verslaving?