Het achtvoudige Pad : Aparigraha

Parigraha betekent hamsteren of verzamelen. A-parigraha is daar vrij van zijn. Net zoals je je geen dingen zou moeten toe-eigenen die je niet nodig hebt, zo zou je ook geen onnodige zaken moeten verzamelen. Ook zou je niets moeten nemen waarvoor je niet hebt gewerkt, of iets zomaar aannemen van een ander.

Aparigraha betekent dus : niet bezitterig zijn; het loslaten van het verlangen naar dat wat je niet hebt. Of je nou bierviltjes of schoenen verzamelt, er kan behoorlijk wat tijd in gaan zitten. Hetzelfde kan je zeggen over het verzamelen van heel veel geld, kleren voor je garderobe, steeds nieuwe televisies enz.

Al deze tijd kan niet worden gestoken in zelfontwikkeling en de vragen die er toe doen: Wat moet een mens eigenlijk verzamelen in zijn leven om gelukkig te zijn? De meeste mensen zijn dood voordat ze die vraag hebben gesteld, laat staan beantwoord.

Ook het accepteren van cadeaus die je niet nodig hebt, is onwenselijk voor een yogi. Je legt beslag op de productie die in het voorwerp is gestoken, het geld wat iemand er aan uitgaf, en je creëert een gevoel dat je iets terug moet doen, waardoor je geest in beslag wordt genomen en je ook weer op zoek moet naar ‘iets leuks’. Het bevordert consumentisme, niet spiritualiteit.

Als je het actief blijft verzamelen wordt je een ‘hoarder’ (of een multimiljardair), en is er een grote kans dat de gedachten over het in stand houden van je verzameling je leven beheersen.

Wanneer je het loslaten van verlangen naar dingen die je niet hebt niet actief oefent, verandert er niets wezenlijks aan de mate waarin je jezelf kan richten op wat echt belangrijk is. Je blijft een speelbal van de wensen van je zintuigen die altijd iets nieuws vinden om te willen hebben. Gandhi zei: “there is enough for everyone’s need, but not for everyone’s greed”.

Als je aparigraha actief oefent, neemt je kwaliteit van leven direct toe. Er is tijd om te genieten van alles wat er is in de wereld zonder het te bezitten, en jezelf te ontwikkelen. Om aparigraha te ontwikkelen maakt de yogi zich het leven zo simpel en eenvoudig mogelijk en traint hij zijn geest om geen verlies of gebrek aan dingen te voelen. Zo blijft hij tevreden over wat er is en vrij van frustraties over dat wat er niet is.

Dus : wees niet jaloers op wat anderen zijn of hebben. Voorkom het verzamelen van objecten die niet essentieel zijn voor je leven. Steek de tijd die je over houdt in het ontwikkelen van jezelf …