Het Achtvoudig Pad : Saucha

De Yama’s en Niyama’s zijn dus de eerste twee onderdelen van het achtvoudige pad van Patanjali, zij geven richting. De Yama’s geven richting aan de vraag wat je als yoga-studerende niet zou moeten doen en de Niyama’s aan de vraag wat je als yoga-studerende in je handelen juist wel zou moeten doen.

Als je geweldloosheid, waarheidsliefde, en de andere Yama’s beoefent, leidt dit tot een niveau van geestelijke, fysieke en spirituele reinheid. We kunnen dit proberen te onderhouden en verder verfijnen door de Niyama’s te beoefenen.

Saucha is de eerste van de Niyama’s. Saucha betekent ‘puurheid’ of ‘reinheid’. Reinheid is een begrip dat op vele manieren uitgelegd kan worden. Uiteraard is reinheid van het lichaam van belang. Douchen en baden maken het lichaam aan de buitenkant schoon. Asana en Pranayma doen dit voor het inwendige lichaam. Naast reinheid van het lichaam is ook reinheid van het denken en het voelen van belang. Emoties als kwaadheid, jaloezie, hebzucht en trots kunnen verdreven worden door het veelvuldig doen van Asana en Pranayama. Naast reinheid van het lichaam, het denken en het voelen, is ook zuiver voedsel van belang. Voedsel is nodig om de gezondheid te stimuleren, om ons kracht en energie te geven.

Volgens Patanjali zou voeding simpel, voedzaam, sappig en rustgevend moeten zijn. Zure, bittere, zoute, brandende, wrange, smakeloze, zware en onzuivere voedingsmiddelen dienen vermeden te worden. Ons karakter wordt gevormd door dat wat we tot ons nemen, zo ook voeding. De mens is het enige wezen op aarde dat ook eet als het geen honger heeft en dat eerder leeft om te eten dan eet om te leven. De yogi, daarentegen, eet te weinig noch te veel. Hij beschermt zichzelf zo tegen overeten en de onzuiverheden en gifstoffen die daardoor in het lichaam worden opgeslagen.

Maar hoe pas je Saucha toe in het dagelijks leven? Allereest  kun je beginnen in de materiële wereld: het schoon en opgeruimd houden van je directe woon- en werkomgeving.  Als je je huis schoonmaakt of opruimt, doe je dat ook een beetje met je geest. Een opgeruimd huis, iss een opgeruimd hoofd. Het geeft rust, helderheid, overzicht.

Saucha kun je ook toepassen op je lichaam.  Je zorgt dat het schoon is aan de buitenkant én aan de binnenkant. En dan kom je vanzelf uit bij voeding: je neemt alleen die voeding die je lichaam energie en harmonie brengt, ‘het zuiver houdt’.  Hierbij bepaal je uiteraard zelf waar voor jou de grens ligt; niemand vraagt je om vegetariër te worden.

Yogahoudingen stellen je in staat om je lichaam te zuiveren: spieren en organen worden van nieuw zuurstofrijk bloed voorzien. Dit versnelt de celvernieuwing.  Pranayama voorziet  je longen van schone lucht en ‘zuivert’ de zenuwen (of brengt ze in ieder geval tot rust). En tenslotte kun je met Saucha ook bij de kern aankomen, door je innerlijk (je geest) op te ruimen. De confrontatie aan te gaan met je negatieve emoties en gedrag.  Vraag jezelf bijvoorbeeld eens af waarom je  jaloers bent op iemand. Wat zegt het over jou? Wees eerlijk naar je jezelf,  want alleen dan kun je een volgende stap zetten op het ‘pad van zuiverheid’.