De metafoor van de vlinder

Vaak lees ik tijdens de eindontspanning een verhaaltje voor. Ik probeer dan een metafoor te vinden die past bij het thema van de week.

Deze week was het thema “Tapas”, wat volharding, doorzettingsvermogen, discipline betekent. Tijdens de ontspanning las ik de metafoor van de vlinder voor. Omdat velen deze metafoor nog eens na willen lezen wijd ik er een blog aan:

Op zijn dagelijkse wandeling liep een man langs een struik vol cocons. Op een dag verscheen er een kleine opening in een van deze cocons. De man zat uren te kijken hoe de vlinder zijn lijf door de kleine opening probeerde te worstelen. Op een gegeven moment leek het of de vlinder geen vooruitgang meer boekte. Het leek of hij niet verder kon dan hij gekomen was.

De man besloot de vlinder te helpen: hij pakte een schaar en opende de cocon. De vlinder kwam er nu een stuk gemakkelijker uit, maar had een gezwollen lichaam en verfrommelde vleugels. De man bleef kijken want hij verwachtte dat de vleugels zich elk moment zouden openen en groter en steviger zouden worden zodat ze het lijf konden dragen. 

Maar er gebeurde niets! Integendeel, de vlinder besteedde de rest van zijn leven aan rondkruipen met een gezwollen lichaam en verfrommelde vleugels. Hij heeft nooit kunnen vliegen.

De man was vol liefde en goede bedoelingen, maar begreep niet dat de kleine opening in de cocon en de worsteling van de vlinder om er uit te komen, de natuurlijke weg is om vocht vanuit het lijf in de vleugels te persen, zodat ze sterk worden waardoor de vlinder meteen kan vliegen zodra hij de cocon heeft verlaten.

Soms zijn worstelingen precies wat we nodig hebben in het leven. Als we ons leven zouden leven zonder obstakels zouden we kreupel raken. We zouden niet zo sterk zijn als we zouden moeten zijn. We zouden nooit kunnen vliegen.

Moraal

Ik vroeg om kracht en ontving moeilijkheden om me sterk te maken.
Ik vroeg om wijsheid en ik kreeg problemen om op te lossen.
Ik vroeg om voorspoed en ik kreeg hersenen en verstand om te kunnen werken.
Ik vroeg om moed en ik kreeg obstakels om te overwinnen.
Ik vroeg om gunsten en ik ontving kansen.
Ik vroeg om liefde en ik kreeg mensen op mijn weg met problemen, die ik kon helpen.
Ik kreeg niets wat ik wilde maar ik ontving alles wat ik nodig had.
Dus leef je leven zonder angst. Ga je obstakels tegemoet in de wetenschap dat je ze kunt overwinnen.

Bron : loopbaankoers.nl