Over afwijkende mondgewoontes

Over afwijkende mondgewoontes

Over afwijkende mondgewoontes

Adem je altijd door je mond of praat en slik je met je tong tegen of tussen je tanden? Heb je een beugel of heeft je kind een beugel van de orthodontist gekregen en word je verwezen naar een logopedist?

Ouders zijn vaak verbaasd als zij door de orthodontist verwezen worden naar een logopedist. Toch komt het vaak voor dat de orthodontist en de logopedist samenwerken voor een mooi gebit van hun cliënten.

Waarom verwijst een orthodontist?

Een orthodontist verwijst naar een logopedist om te controleren of er sprake is van afwijkend mondgedrag. Afwijkend mondgedrag zoals door de mond ademen, duimen, slissen en een afwijkende slik kan namelijk van invloed zijn op de stand van het gebit. Een orthodontist wil vermijden dat zijn client een terugval krijgt nadat hij klaar is met de beugel. Bij zo’n terugval kunnen de tanden namelijk weer naar voren staan of er komt weer een gat tussen de tanden. Een terugval is behoorlijk frustrerend als jij of je kind jaren een beugel heeft gedragen en het is voor niets geweest…

Wat doet een logopedist?

Ik bekijk of jij of je kind door de mond ademt, duimt, slist of dat de slik afwijkend is en ik meet de spierkracht van de lip-, tong-, en kauwspieren. Ik stel dan een op maat gemaakt behandelplan op.

Verloop van de behandeling

In de regel werken we 3 tot 6 maanden met elkaar. In die periode zien we elkaar gemiddeld de 8-13 keer. Tijdens de behandelingen doen we oefeningen, waarmee je vervolgens thuis aan de slag gaat. In het begin zien we elkaar wekelijks, daarna neemt de frequentie af. Na ongeveer 5 behandelingen moet er verandering merkbaar zijn. Dan bespreken we of en hoe we verder gaan.

Resultaat?

De kans op een terugval na een beugel is veel minder en de kans op een blijvend mooi gebit veel groter!

Binnen de behandeling kan gebruik gemaakt worden van een spreekbeentje, een myobrace en/of CureTape. Hiervoor kunnen extra kosten in rekening gebracht worden.

Ik werk uitsluitend net (jong) volwassenen en werk volgens de OroMyoFunctionele Therapie (OMFT).