Tinnitus

Tinnitus

Tinnitus betekent letterlijk bellen of rinkelen in de oren. We spreken van tinnitus als je geluid waarneemt zonder dat er een geluidsbron aanwezig is. Je hoort bijvoorbeeld ruisen, piepen, sissen, brommen of zoemen. Deze geluiden kunnen variëren van hard tot zacht, van hoog tot laag en van continu tot af en toe. Het gehoororgaan of de zenuwbanen geven signalen door die in de hersenen de betekenis ‘geluid’ krijgen zonder dat er werkelijk geluid is.

Tinnitus is geen ziekte op zich, maar een symptoom of gevolg van een achterliggende oorzaak. Beschadigingen in het laatste gedeelte van het gehoororgaan of veranderingen in de zenuwbanen of de hersenen kunnen tinnitus veroorzaken. Ook spiertjes rond het oor die zich samentrekken of problemen in het middenoor kunnen tinnitusklachten veroorzaken. Andere oorzaken zijn afwijkingen aan bloedvaten in het hoofd of een hoge bloeddruk. Ook gehoorverlies gaat vaak samen met tinnitus: ongeveer driekwart van de slechthorende volwassenen heeft tinnitus. Verder hangt tinnitus samen met hersenfuncties als aandacht en geheugen en met psychische factoren als emoties en stress.

In de behandeling die ik aanbied combineer ik mijn ervaring als yogadocent en ademtherapeut Methode Van Dixhoorn met de Tinnitus Ademtherapie. Deze therapie werd in 1995 ontwikkeld door de Duitse Psychotherapeute Maria Holl. De therapie wordt in Duitsland aanbevolen door de Tinnitus-Liga en vergoed door een aantal Duitse Ziektekosten verzekeraars. Een wetenschappelijk onderzoek uit 2012 laat zien dat de Tinnitus Adem Therapie een goede methode is om je tinnitus te verminderen. Het mooie aan deze methode is dat je er ook zelf mee aan de slag kunt.