Mond

Mond

Duimt je kind of zuigt het op een speen? Adem je altijd door je mond of praat en slik je met je tong tegen of tussen je tanden? Heb je een beugel of heeft je kind een beugel van de orthodontist gekregen en word je verwezen naar een logopedist?

Ouders zijn vaak verbaasd als zij door de orthodontist verwezen worden naar een logopedist. Toch komt het vaak voor dat de orthodontist en de logopedist samenwerken voor een mooi gebit van hun cliënten.

Waarom verwijst een orthodontist?

Een orthodontist verwijst naar een logopedist om te controleren of er sprake is van afwijkend mondgedrag. Afwijkend mondgedrag zoals door de mond ademen, duimen, slissen en een afwijkende slik kan namelijk van invloed zijn op de stand van het gebit. Een orthodontist wil vermijden dat zijn client een terugval krijgt nadat hij klaar is met de beugel. Bij zo’n terugval kunnen de tanden namelijk weer naar voren staan of er komt weer een gat tussen de tanden. Een terugval is behoorlijk frustrerend als jij of je kind jaren een beugel heeft gedragen en het is voor niets geweest…

Wat doet een logopedist?

Ik bekijk of jij of je kind veel met de mond open zit, duimt, slist of dat de slik afwijkend is en ik meet de spierkracht van de lip-, tong-, en kauwspieren. Ik stel dan een op maat gemaakt behandelplan op.

Resultaat?

De kans op een terugval na een beugel is veel minder en de kans op een blijvend mooi gebit veel groter!

Binnen de behandeling kan gebruik gemaakt worden van een spreekbeentje, een myobrace en/of CureTape. Hiervoor kunnen extra kosten in rekening gebracht worden.

Ik werk volgens de OroMyoFunctionele Therapie (OMFT).

Wil je liever eerst zelf aan de slag?

Om heel veel redenen is het beter voor je gezondheid om door de neus te ademen. Merk jij dat je overwegend door de mond ademt en wil je hiermee zelf aan de slag? Kijk dan naar de online training die ik hiervoor ontwikkelde.