ivermectina dexametasona merck ivermectin statement where can i get ivermectin for animals cheap ivenox ivermectina ucraina venta ivermectina ivermectin human use uk ivermectin tablets usp uses
Aaaaah, schattig! Of toch niet?

Kijk eens rond : in de stad, op het strand, in de dierentuin, overal zie je kinderen met een speen of duim in de mond. Er was een tijd dat je kind dit echt nodig had of leek te hebben. Op een speen zuigen of duimen kan ervoor zorgen dat je kind rustig is, zich op z’n gemak of troost voelt,  maar deze zuiggewoonten kennen helaas ook nadelen. Eenmaal gewend aan speen of duim wordt hij overal voor gebruikt. Moe? Verdrietig? Druk? Het zuigen lijkt overal voor te helpen. Op deze manier wordt het mogen zuigen op speen of duim gekoppeld aan het oplossen van problemen.

Een baby heeft een sterke zuigreflex. Deze is nodig om je baby te leren drinken uit de borst én daarnaast verlaagt het de bloeddruk en hartslag. Op het moment dat de baby steeds minder uit de borst drinkt en ook vast voedsel krijgt, verliest het zuigen steeds meer zijn functie. Helaas zijn veel kinderen dan al zo gewend aan de zuiggewoonten dat het lastig is om het duimen nog af te leren. Toch is het verstandig om hier wel mee aan de slag te gaan. De nadelen van duimen zijn namelijk flink.

  • Er kunnen problemen optreden met slikken en praten doordat door het duimen de tong in een verkeerde stand gaat staan.
  • Ook door een verkeerde stand van de tanden kan je kind moeilijkheden krijgen met eten en praten.
  • De bovenkaak en gehemelte kunnen misvormen. Hierdoor kan het neustussenschot scheef groeien.
  • Kinderen die duimen hebben vaak last van een openstaande mond en mondademhaling. Het gevolg hiervan is dat het speeksel zijn beschermende werking verliest. En dat zorgt ervoor dat je kind een grotere kans heeft op tandvleesontstekingen en gaatjes in zijn tanden en kiezen.

De gevolgen van duimen en spenen zijn hetzelfde: versmalling van de bovenkaak, een hoog gehemelte, een open- of overbeet. Wel is een speen makkelijker af te leren, want die kun je weggooien en een duim niet. Het is verstandig om zo jong mogelijk te stoppen met duimen of op een speen zuigen. Ideaal is rond het moment dat vast voedsel geïntroduceerd wordt, maar in ieder geval voordat een kind tweeënhalf is. Hoe vroeger je ermee begint, des te makkelijker het zal zijn! Heb je tips nodig om je kind te helpen van deze zuiggewoonten af te komen? Kijk dan op de pagina “Stoppen met zuiggewoonten“.